Парламентът отхвърли предложение на "Атака" да се криминализира публичното демонстриране на хомосексуална ориентация. Предложението на националистите беше за промени в Наказателния кодекс /НК/, които бяха обсъдени вчера на първо четене.

То предвиждаше наказание от лишаване от свобода и глоба за всеки, който "манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и Интернет". За законопроекта гласуваха 16 депутати, 84 бяха против, а 63 се въздържаха, предаде БТА.

Депутатите приеха на първо четене промени в НК, внесени от Министерския съвет, с който се въвеждат разпоредбите на европейски директиви за борба със сексуалното насилие и експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Гласуваните на първо четене промени на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, целят да бъдат подобрени дейностите, пряко свързани с гарантиране сигурността на участниците в наказателни производства.

Промяната е предложена от правителството и е свързана с изпълнението на програмата за защита на застрашени лица по досега действащия Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, както и с изпълнението на временните мерки за защита на застрашени свидетели и лица, техни близки, извършвани по линия на НПК.