Георги Първанов излезе с идеи за реформи в БСП. Според него промяната била наложителна заради поредицата от изборни загуби. На сайта си президентът предлага неотложни мерки за промени в партийния устав, който сега бил тромав.

Първанов вече обяви, че ще оспорва поста на Станишев на предстоящия конгрес на партията.

Първанов иска лидерът на БСП да се избира пряко от всички партийни членове, за да изчезнат съмненията за предварителни договорки. В столетницата можело да залегне и американският подход при номиниране на президент - с предварителни избори.

Президентът се обявява за пълна прозрачност при харченето на партийни пари за PR и реклама, както и за социологически изследвания. Друга идея е реално развитие и разширяване на пряката демокрация в БСП - провеждане на общопартийни допитвания по основни, ключови въпроси на партията и с оглед политиката в управлението на страната, както и създаване на действена и ефективна система за контрол по изпълнението на решенията, взети от Националния съвет, Изпълнителното бюро и други партийни органи.

Сред идеите на Първанов е в предизборния щаб да влизат по думите му „професионални изборджии", които да направят детайлен анализ на динамиката на изборната картина от последните години и да набележат конкретни действия.