Потвърждавам ясно и категорично своето намерение да участвам в надпреварата за лидер на БСП. С тези думи, изречени на пресконференция в Пещера, Георги Първанов опроверга съмненията, че е възможно да се откаже от лидерската битка в социалистическата партия непосредствено преди конгреса.

Той определи коментарите за евентуален негов отказ от надпреварата със Станишев като „планирана кампания, която цели да мобилизира партийния апарат, за да обясни на членовете ни, че няма да смисъл да ме подкрепят”.

Апаратът на партията не трябва да се използва за нечия лична кауза, заяви още той.

Актьорът, бивш министър на културата и загубил кандидат за вецепрезидент Стефан Данаилов преди няколко дни обяви, че имало и трети кандидат за председателския пост на „Позитано 20”, който в момента си пишел програмата.

Първанов каза, че има очаквания за избора на новия председател на партията, но тъй като бил коректен играч, не искал да коментира предварително.

Нямам опасения, че БСП ще се раздели, заяви той и обяви, че говоренето за разцепление на партията е „старо плашило, което се използва винаги при такива ситуации”.

Той отново говори за конкуренцията на идеи и за други негови колеги, които притежават лидерски качества. „Нашите членове ще решат кого да предпочетат”, каза в тази връзка Първанов.

В поредния си кръг от „кампанията си”, той отново заяви, че на следващите парламентарни избори ГЕРБ на всяка цена трябва да бъдат свалени от власт в рамките на закона и конституцията.

Първанов не подмина и темата за АЕЦ "Белене". „Това, че един руски реактор ще бъде пренесен от Белене в Козлодуй, не го прави по-малко руски”, каза той.

Според него проблемът е, че така ще се чака повече от десет години разрешение за включването му в състава на АЕЦ „Козлодуй”. Той определи идеята на премиера за преместването на реактора от „Белене” в „Козлудуй” като имитационен ход от страна на правителството, което иска да прикрие факта, че ядрена енергетика в България няма да се развива.