Премиерът Бойко Борисов носи голямата отговорност за раздадените бонуси в огромни размери на висши държавни чиновници. Това заяви президентът (22 януари 2002 – 22 януари 2012) Георги Първанов, който се срещна с активисти на БСП в общините Монтана, Лом, Брусарци и Берковица.

Според Първанов изявлението на Бойко Борисов, че не е знаел за бонусите е "добре изигран театър" и цели печелене на популярност.

Ако наистина не е знаел за бонусите, то това значи, че държавата е на автопилот, коментира Първанов.

В началото на февруари Първанов заяви пред bTV, че ще води тежка битка с Бойко Борисов и , по думите му, "с това слабо, бездейно и вредно за България управление".

Друга цел на социалистическата партия е отваряне към гражданските организации, синдикатите и останалите партии, стана ясно по време на изказването на Първанов в Монтана.

Основната задача на БСП сега е формиране на ясна и достъпна за гражданите програма за управление.

В миналото партията много пъти е имала добра платформа, но често е била прекалено тежка за разбиране от хората и заради това е губила избори, смята Георги Първанов.

До конгреса на БСП през май Първанов, който има намерение да се кандидатира за лидер на партията, ще продължи обиколките си из страната, за да чуе какво мислят социалистите и гражданите и в най-малките общини.

Президентът ще се откаже от правото си да е делегат на конгреса като бивш председател на БСП и ще мине през ситото на избора в партийните организации.