Военната прокуратура ще проверява обществените поръчки в отбраната по искане на министър Николай Ненчев. Той поиска и Сметната палата да направи одит.

След разследването на bTV за доставката на некачествени парашути шефът на дирекцията, отговорна за поръчката, е изпратен в неплатен отпуск, докато тече проверката. Сметната палата и инспекторатът на военното министерство проверят работата на дирекцията. Изяснява се и дали шефът й Венислав Цанов е в конфликт на интереси.

„Възлагам проверка на инспектората. Днес имам среща с председателя на Сметната палата ще поискам не само по тази поръчка, но и проверка по всички поръчки, които са се случили в последните години”, коментира Ненчев.

От сухопътните войски са категорични, че не са искали удължаване на рамковото споразумение за доставката на германските парашути, които не отговарят на техническите спецификации в тръжната документация.

„Ние искахме да се прекрати, защото от американска страна ни доставиха достатъчно количество парашути”, посочи ген.-майор Андрей Боцев.

Междувременно започва нова процедура за доставка на бронирани машини за сухопътните войски. Миналата седмица поръчката беше спряна заради проблеми с документацията на всички участници в търга. Министърът обаче е категоричен, че армията има нужда от бронираните машини и процедурата започва отначало.