Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това, дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии.

Това показва първата част от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции, представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1004 души между 1 и 8 февруари.

Според данните оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването ни през януари. Положителните оценки за президента (63 на сто) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51 на сто) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19 на сто и за двете институции.

Снимка: Изследователски център „Тренд“

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%).

Снимка: Изследователски център „Тренд“

Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си.

Снимка: Изследователски център „Тренд“

Истанбулската конвенция се превърна безусловно в централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати.

Снимка: Изследователски център „Тренд“

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46 на сто) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

Снимка: Изследователски център „Тренд“

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46 на сто са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права, коментират от "Тренд".

Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

Снимка: Изследователски център „Тренд“

Анализаторите не отчитат сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията ни през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5 на сто от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4 на сто) и Обединени патриоти (5,2%).