Не сме заплашвали Валери Симеонов, това казаха представителите на „Протестна мрежа“ Мария Кавлакова и Иво Мирчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Те се възползваха от правото си на отговор, след като миналата седмица съпредседателят на Патриотичния фронт обяви „Протестна мрежа“ за „малка група, соросоиди и хора на външна издръжка – на пари от „Америка за България“, които се опитват да диктуват дневния ред на България“. Симеонов беше провокиран от писмо на българка в чужбина срещу промените в Изборния кодекс. Отговорът му на това писмо беше направен публичен, след като получателката му се възмути от езика на Симеонов. В писмото той казва да не им се „мотаят в краката“. Така и имейлът на политика стана публично известен и той каза пред bTV, че е получил много заплахи и псувни. Симеонов посочи още, че „всичките чуждестранни блогъри, съобщения, текстове, които се пращат и до медиите, са от един и същ имейл адрес в България“ – този на Иво Мирчев, член на „Протестна мрежа“.

Част от българите, които се разбунтуваха срещу безумните промени в Изборния кодекс, искаха да напишат декларации, да изпратят снимки, клипове, но българин, който живее в Лондон или Ню Йорк, няма достъп до базата с контакти на медиите. Аз направих само това – препратих ги, направих го като доброволец, по никакъв начин не съм се крил, обясни Мирчев.

Смятам, че един политик трябва да умее да говори нормално с хората и да води диалог. Не е достойно един политик да говори по този начин. Ние се граждани, имаме право да изпращаме имейл и да задаваме въпроси, каза Кавлакова.

Двамата бяха категорични, че на Симеонов не са били изпращани заплахи.

В България, когато нещата станат голяма каша, някой веднага е заплашен. Помните снимки с куршуми и пр. Даден политик веднага влиза в ролята на жертва, посочи Мирчев.

На въпрос за връзките му с Турция, той каза, че е основал стартъп компания преди шест месеца и е изпратил пет тестови устройства в Турция. Такива устройства са пратени и в Великобритания, Франция, Полша, Чехия, Румъния. „Симеонов набляга обаче на Турция. Какво като е в Турция? Това е 80-милионен пазар“, каза Мирчев.

Това няма нищо общо си Изборния кодекс. Това са стари милиционерски номера – когато някой без власт каже истината, веднага бива очернен, посочи Кавалакова.

На обвинението, че „Протестна мрежа“ са соросоиди и слуги на „Отворено общество“ и „Америка за България“, Кавалакова каза, че в сайта на „Америка за България“ има информация за финансирането, раздадено през годините. „По тази логика училища в Русе или Родопите също са от „Протестна мрежа“, каза тя.

По думите на Мирчев основният проблем е, че Патриотичния фронт иска да затвори секциите за българи в чужбина. Имаме два милиона гласоподаватели извън България – дайте им възможност да гласуват, дайте им повод и аргумент да гласуват и да видим дали гласовете от Турция, колкото и да са проблемни те, ще имат някаква тежест. Всички, които планират да гласуват от Турция, така или иначе ще намерят начин да го направят, посочи Мирчев.

Вижте повече във видеото.