Протестите и падането на правителството са ни попречили за Шенген, такова е мнението на премиера в оставка Бойко Борисов, отразено в стенограмата на последното заседание на Министерския съвет.

По думите му, страната ни е щяла да се присъедини към свободното пространство още тази пролет, особено след холандското „Да”, което държавата получи при посещението на Цветан Цветанов в Брюксел.

Събитията, които станаха в България през последните седмици обаче, са предизвикали колебанията сред старите членове на общността, според Борисов. „Събитията, които се развиха в България, разбира се, тревожат всички и не само че правителството подаде оставка. Единствената причина да подадем оставка е да не се пролее и капка кръв”, коментира Борисов.

Той успокои министрите в оставка, че делото им ще бъде оценено и посочва заетостта и доходите като приоритет.

"Това, което сме направили, ще бъде оценено. Това, което не можахме да направим, трябва сега бързо в програмите си - конкретно две неща: заетост и доходи. Не може човек, който е без работа, да излезе и да му харесва паркът, не може”, допълни премиера.

Междувременно продължават коментарите от чужди медии и политици след поредното отлагане на България и Румъния за Шенген. Румънският министър на външните работи обяви, че Букурещ може и да се откаже от присъединяване към свободното от граничен контрол пространство.

По думите на Титус Корлъцян, както досега румънците са живели без Шенген, така ще продължат и занапред. В същото време вътрешният министър Раду Строе изрази надежда, че колегите му от ЕС отново ще се върнат на въпроса за разширяването на Шенген до края на тази година.

Вчера, вътрешните министри на ЕС отложиха приемането на България и Румъния за неопределено време. Против присъединяването на България и Румъния към безвизовото пространство бяха Холандия и Финландия, към които се присъединиха и Германия и Великобритания.

Въпросът за влизането ни в Шенген ще се обсъжда отново чак догодина. Германската преса коментира обширно новината. Германия не показа толерантност в Брюксел. Посланието е ясно - Румъния и България не са готови за премахване на граничния контрол, коментира вестник „Франкфуртер рундшау".

Министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих иска бариери при влизането на бедни имигранти от страните от ЕС, пише таблоидът „Билд".