Броят на протестиращите полицаи пред МВР по времето на управлението на Цветан Цветанов е бил значително по-голям от протестиращите днес пред парламента, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента.

Бившият МВР шеф попита кое налага да има необосновано голям брой полицаи пред НС. „Организацията на охраната на обществения ред около НС е на основата на оперативна информация, с която разполагаме, за подготвяни действия, включително и от протестиращи. При организацията, се водим само от това да запазим живота и здравето както на народните представители, така и на гражданите, които протестират. Това ще бъде нашият мотив и занапред за планирането на мероприятията”, отвърна министър Йовчев.

Цветанов заяви, че днес Йовчев е признал, че много умело прилага СРС. „СРС не се прилагат спрямо протестиращите, а спрямо лица, за които има данни, че са извършили тежки престъпления. СРС при нашето правителство няма да се прилагат извън закона. Приехме пакет от мерки за това. Ще припомня думите на главния прокурор, че по време на вашето управление 800 български граждани са подслушвани незаконни”, отговори Йовчев.

В системата на вътрешните работи се върви към повишаване на възнагражденията, заяви още вицепремиерът.

На въпрос дали това значи по-високи заплати само на полицаите Йовчев заяви: „Не, по принцип в системата на вътрешните работи се върви към повишаване на възнагражденията. През последните 5-6 години това нещо не е правено, изключително са изостанали доходите на служителите на МВР, съобразно доходите в страната и съобразно обстановката. Те работят при изключително тежки условия и същевременно са с ниско заплащане и при лоши условия на труд”.

Йовчев заяви, че е намален броят на чиновниците и този процес продължава. Предвижда се увеличение на заплатите на служителите на МВР и вероятно то ще бъде по-голямо от 5%, каза по-късно в МС министърът на финансите Петър Чобанов. По думите му съществува и възможността за увеличение 8%.