Персонални промени в кабинета „Орешарски” не могат да се очакват до изборите за Европейски парламент през пролетта на 2014 г. Това обяви лидерът на ДПС, която подкрепя правителството заедно с БСП, Лютви Местан.

Той допълни, че съставянето на втори кабинет в рамките на 42-то Народно събрание не е обсъждано, защото присъствието на партиите в парламента и численото съотношение между тях се определя от суверена.

Изборите за Европейски парламент са особена перспектива заради предложенията за провеждане на избори "2 в 1" - предсрочни парламентарни избори и вот за евродепутати. Засега и представители на кабинета "Орешарски", и двете партии, които стоят зад него, отхвърлят този вариант.

Лютви Местан повтори тезата си, че занапред политиците в България ще бъдат изправени и пред „още по-сложни политически ребуси”.

„Не може да изтощаваме избирателите докато се стигне до еднозначно мнозинство, може би еднопартийно. Няма еднопартийни настроения в българското общество и трябва да се научим да решаваме тези сложни задачи”, препоръча председателят на ДПС.

„Ние трябва да възпитаме в себе си една друга култура да бъдем градивни, когато сме в опозиция”, допълни той

Физическите тела на ГЕРБ

Лютви Местан отново разкритикува поведението на ГЕРБ по време на дебатите по внесения от тях вот на недоверие за инвестиционната политика на кабинета „Орешарски”. „Цяла България видя, че физическите тела на цялата парламентарна група на ГЕРБ бяха в залата”, отбеляза лидерът на ДПС.

„Няма логика партиите, които стоят зад кабинета, да са били заинтересовани от това да няма кворум в парламента. Това е нелогично. Ние сме силно заинтересовани - да има дебати по вота на недоверие и се ангажирах да задам въпрос на премиера и с колегите да предизвикаме нарочни парламентарни дебати”, продължи Местан.

Той критикува парламентарната група на ГЕРБ, като ги нарече „все по-неадекватни”. „Няма по-неадекватно предложение от това да се иска освобождаването на Михаил Миков от председателския пост на Народното събрание, няма никакво основание за това”, обясни Местан.

„ГЕРБ неистово търсят основание да се върнат в играта. С тези истерични парламентарни прояви обаче това по-скоро няма да се случи", констатира председателят на ДПС.

Местан съобщи, че парламентарната група на ДПС ще отхвърли вота на недоверие при гласуването му в сряда.

От ГЕРБ заявиха, че утре ще стане ясно какво ще бъде поведението им в парламента, и отново повториха тезата си за зависимостта на правителството и мнозинството в народното събрание от „Атака”.

„Стратегията ни е правителството да си подаде оставка и да има нови парламентарни избори, а тактиката се сменя според обстановката”, обясни депутатът Димитър Главчев.

За утре остана и поисканата пак от ГЕРБ оставка на председателя на парламента Михаил Миков, ще има и парламентарен „блиц контрол".

Белене и „Белене”

В коментар на резултатите от частичните местни избори в неделя Лютви Местан изтъкна, че не може да се прави пряка връзка между принадлежността към БСП на новоизбрания кмет на Белене и евентуално бъдещо строителство на Втора атомна електроцентрала в общината.

Проектът АЕЦ „Белене” е отделна, самостойна политическа тема, по която ДПС има ясна позиция - ние оставаме резервирани за проекта „Белене”. ДПС остава на позиция против изграждане на АЕЦ „Белене”,” подчерта лидерът.

Той изтъкна още, че управлението на страната не стъпва на коалиционно споразумение между партиите, които подкрепят кабинета, и в такова споразумение проектът АЕЦ „Белене” не е третиран.

„Няма драма двете партии, които подкрепят кабинета, да останат на различни позиции. Ние сме ангажирани не толкова с предизборни послания на другата партия, която подкрепя кабинета, както и тя няма как да се ангажира с всички наши предизборни обещания. Поле на общата ни отговорност е програмата на кабинета „Орешарски”, каза още Местан.