Прокурорската общност все още не се е включила в обсъжданията на съдебната реформа. Прокурорите не казват какво се случва и какво искат да се случи в правосъдната система. Това заяви в предаването „Лице в лице” министърът на правосъдието Христо Иванов.

Той каза, че прокуратурата като другите гилдии признава нуждата от реформи и вътрешна реорганизация и това е постижение, но не е чул обсъждания. „Всеки български магистрат иска да упражнява професията си със достойнство”, подчерта той.

Иванов каза, че има подкрепата на ГЕРБ, включително на премира Бойко Борисов, както и на Реформаторския блок за промените. И отбеляза, че представената стратегия за това не е последната дума, а насока. „Съдебната реформа ще се прави от парламента”, настоя той.

„Всичко предстои, включително самият дебат”, заяви Иванов, като изрази надежда фокусът да бъде запазен достатъчно дълго, за да може да се случат нужните промени. „Не можем да очакваме нещо, отлагано 25 години, да се случи за няколко месеца”, каза още министърът.

„Съдебната реформа се прави и за магистратите и много уважавам, когато съдии и прокурори изразяват своята нетърпимост, но не само те имат нужда от тази реформа. В изпълнителната власт все пак сме функция на избирателите. Съдебната реформа трябва да се направи най-вече за обществото”, допълни той.

„Нека не се очаква това, което е казал Висш съдебен съвет, че е последна дума. Нищо не е последно”, посочи Христо Иванов, отбелязвайки отново противоречията си с ВСС. Все пак той заяви, че работи добре с голяма част от съвета, но отново подчерта, че са нужни промени при избирането му, така че следващият да работи по-добре и да поема отговорност.

Вижте целия разговор във видеото!