Докладът подпомага усилията на българските власти в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и носи силно послание за необходимост от диалог и сътрудничество между институциите. Това са посочва в официална позиция на прокуратурата по повод публикувания днес мониторингов доклад на ЕК.

В него има критики по отношение на работата на ВСС, но и на държавното обвинение. По отношение на него се припомняше записания в стратегията за съдебна реформа външен анализ.

Хората на Сотир Цацаров са категорични: „Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и „двоен мониторинг“ на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите”. Според тях, независимият одит е единствено в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

Прокуратурата признава, че има бавен напредък и липса на сериозни резултати в битката с организираната престъпност, но и посочва, че за успехи в тази насока са необходими действия на всички власти.

От ПРБ се ангажират да анализират делата, заради които България е осъждана в Страсбург, да допълнят анализа си на корупционните дела от 2013 г. и да ревизират цялата дейност на спецпрокуратурата.

„С цел гарантиране прилагането на добри международни практики, към Комисията ще бъде отправена покана за включване на експерти, които да подпомагат процеса на преодоляване на установени проблеми”, пишат още от прокуратурата.