Идва ли краят на изборния туризъм? Това е въпросът след крайния срок за премахването на незаконните регистрации по постоянен адрес, който изтече днес.

По данни на ГРАО, променените постоянни регистрации са 18 944, а променените по настоящ адрес са 27 338.

През юни и юли са образувани 70 прокурорски проверки срещу доказани опити за манипулация на местния вот чрез фалшиви пререгистрации. Проверките са в 11 области: Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, София, Стара Загора и Търговище.

Издадени са 430 акта. След промените в закона за гражданска регистрация най-високата глоба е 3000 лева.

Данните от проверките в цялата страна все още се обобщават. Окончателната картина трябва да стане ясна преди 5 септември.

ГРАО трябва да публикува предварителните избирателни списъци. Едва тогава отписаните от населеното място Х, трябва да проверят дали името им фигурира в списъка по постоянен адрес и ако не, да поискат да бъдат дописани, за да участват в изборите.

Кой ще проверява проверяващите?

При проверките на регистрации някои кметове са в особено деликатно положение. Те трябва да проверяват самите себе си и да си признаят, че са нарушили закона.

Регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че областните управители са я уверили, че ще се намесят навсякъде, където е нужно. Според промените в закона за гражданската регистрация, ако кметът се забави, областният управител заличава фалшивите новодомци.

Избиратели? Какви избиратели?

Една от най-абсурдните пререгистрации е в хотел в центъра на Елин Пелин. В началото на година там са записани 49 нови гласоподаватели за предстоящите местни избори .

Закононарушението се случва точно под носа на кметството, а преди две седмици вече е образувана прокурорска проверка.

„Ние сме напълно убедени, че не е нормално това да бъде и след като бяхме запознати моментално сме взели съответните мерки”, заяви зам.-кметът Благой Благоев. Той е категоричен: „Това не са наши гласове”.

Случаят в Елин Пелин е извън обичайната практика на изборния туризъм. Неговата мишена са малки обезлюдяващи, общини, в които границата за провеждане на кметски вот вече е само 100 души. Според началника на Икономическа полиция Румен Богоев, най-често става дума за зависими хора с нисък социален статус.