Спецзвеното „Антикорупция” към Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу ръководители на „Напоителни системи” за безстопанственост, ощетила дружеството с над 800 000 лв., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Разследването е започнало по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, който се базира на одит за периода януари 2014 г. – декември 2015 г., изготвен от Министерство на земеделието и храните.

Според прокуратурата шефовете в „Напоителни системи” са допуснали безразборно харчене на пари – за реклама и адвокатски хонорари, например.

Общата стойност на адвокатските хонорари е 790 хил. лв. , като в същото време в самото търговско дружество има на щат четирима юристи. Голяма част от възнагражденията надвишавали многократно определените адвокатски хонорари.

В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо са платени 55 300 лв. без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им. За счетоводни услуги са дадени 16 800 лв. В същия период в „Напоителни системи” имало осем счетоводители и финансисти.

Засечен е и договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена „Бизнес справочник „Струма” на стойност 48 хил. лв., без да е проведена процедура по закона за обществените поръчки.

Платени са близо 20 хил. лева за договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси.

Служебният министър обеща да разпреди спешни проверки.

Засега обаче не е ясно кой в „Напоителни системи” ще отговаря за скандалните сделки.