Прокуратурата проверява дали представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов е склонявал съдия към лъжесвиделстване, съобщи „Правен свят”, като се позова на говорителя на държавното обвинение Румяна Арнаудова.

Става дума за свидетелски показания, дадени по делото срещу бившия съдия от Раднево Евелин Драганов. Той е обвинен, че през септември 2013 г. се е заканил да убие деловодителката от районния съд в Раднево Йовка Митева. По време на досъдебното производство съдия Люба Петрова от същия съд заявила, че е присъствала на заплахите.

На заседание на Софийския градски съд по делото на 27 октомври т.г. тя обаче казала, че била „убедена да свидетелства” в ущърб на подсъдимия след няколко срещи с Димитър Узунов от ВСС. В замяна на нейните показания й била обещана подкрепа по воденото срещу нея дело за четири престъпления - за длъжностно престъпление, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и за нарушение на Закона за кредитните институции.

„Многократно съм провеждала разговори с Димитър Узунов в гр.София, в гр. Стара Загора. Като доказателство за тези разговори, всъщност тези разговори се съдържат и в протоколите от веществените доказателства, понеже спрямо мен бяха прилагани СРС”, е заявила Петрова пред съда, според протокола, публикуван първо от сайта „Афера”. По-късно истинността му беше потвърдена от СГС.

"Незабавно след съдебното заседание прокурорът по делото е изискал официално копие от протокола и го е изпратил на главния прокурор Сотир Цацаров. Той от своя страна незабавно го е изпратил по компетентност на Софийската районна прокуратура, тъй като съдържа проверими твърдения за склоняване към лъжесвидетелстване.", обясни Румяна Арнаудова.

Самият Узунов коментира темата чрез позиция, качена на сайта на Висшия съдебен съвет. „Очевидно става дума за целенасочена кампания, с която се прави опит да се урони доброто ми име и авторитет като член на Висшия съдебен съвет. Използва се защитната позиция на свидетел по наказателно дело и обвиняем по друго производство, за да бъда злепоставен. Не без значение е, че сред обвиненията, повдигнати срещу г-жа Петрова, са такива за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съзнателно потвърждаване на неистина по гражданско дело”, пише той.

Димитър Узунов е една от спорните фигури в сегашния състав на Висшия съдебен съвет.

Когато кадровият орган умуваше дали да привика премиера Бойко Борисов заради записите от „Яневагейт” (в които е сочен за арбитър на задкулисните отношения между политици, магистрати и бизнесмени-б.р.), стана ясно, че някой е пратил на министър-председателя SMS със съдържание: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме". Тъй като в записаните разговори именно Димитър Узунов беше наречен „човекът на Борисов във ВСС”, подозренията паднаха върху него.

Неотдавна председателят на ВКС Лозан Панов поиска оставката на представляващия заради решението му еднолично да определи кои съдебни кадровици да се срещнат с европейски прокурори. Узунов обясни действията си с липса на време.