„Натура 2000” е изкуствено разширена в областта на комплекс „Калиакра”, обяви Върховната административна прокуратура. Оттам съобщават, чe заповедта на екоминистъра Нено Димов е издадена без да е установено категорично какви точно земи попадат в защитените граници.

Нарушенията са направени още преди 10 години, когато е било извършено картирането на „Натура 2000”. Тогава, според прокуратурата, в защитената зона са влезли много земеделски земи, което не е правилно.

Проверката на ВАП е изяснила, че при изграждането на мрежата „Натура 2000” през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ с понто-сарматски степи. Като доказателство се цитира изказване на автора на плана за управление на зоната проф. Павел Зехтинджиев от БАН. На среща от 21 юли т.г., свързана със заповедта на Димов, ученият е посочил, че „проблемът започва още с изграждането на европейската екологична мрежа”.

Снимка: Ладислав Цветков

В същото време министърът е заявил, че ново картиране не се предвижда през следващата една година и така е базирал действията си (като обхвата на забраната, отразен в приложение към документа) на „сведения, към чиято достоверност са формулирани резерви”.

От ВАП оспорват т.2 от заповедта, която се отнася за земеделската дейност в зона „Калиакра”. Държавното обвинение припомня, че по дефиниция земеделските земи са предназначени за „производство на растителна продукция и паша на добитък по начин, неувреждащ почвеното плодородие и здравето”.

Прокуратурата поддържа т.1 – забраната за строителство, с мотива, че подобна дейност изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята.

Прокуратурата припомня и решението на Съда на Европейския съюз, заради което идва забраната: „Не земеделски дейности, а вече извършени строителства са признати за нарушения”. Става дума за шестте ветрогенераторни проекта и голф игрището, за които Нено Димов се похвали, че е „спасил” с въведените ограничителни мерки.