274 собственици на централи за т.нар. "зелена енергия" ще блокират днес парламента, за да протестират срещу действията на депутатите и правителството. Те твърдят, че са докарани до фалит, след като изкупната цена, по която  държавата изкупува енергия им е намалена с 500 %.

Преди пет-шест години собствениците на малки фотоволтаични електроцентрали сключили договор с държавата за изкупуване на тока 20 г. напред.  Проблемът възникнал, когато през лятото на 2015 г., държавата едностранно променя условията и намалява изкупната цена на тока с 500%.

„Аз лично имах голям кредит, който изплатих с продажба на жилище. Тези пари няма кой да ни ги върне, за мен това е кражба”, разказва Александър Делчев – собственик на фотоволтаична централа.

Красимир Бейков  е собственик на фотоволтаична централа до Гоце Делчев.  Вече не може да си покрие дори оперативните разходи. Месечно губи 1000 лв.

„Вече сме в процес на фалит... изкупните цени за електроенергията бяха намалени драстично”, казва той.

По думите му вече не е в състояние да връща кредитите и лихвите си.

Според председателя на комисията по енергетика в НС – Делян Добрев, централите без право са получавали високите цени за тока, който произвеждат, в продължение на три години.

„Това са централи финансирани с безвъзмездна помощ от ЕС - не изцяло, но на 70-80 %, а собствените средства са между 20 и 30 %”, каза Добрев. По думите му държавата ги спряла в първия момент, в който е разбрала, че има проблем.

„Парламентът определи със закон нашия фалит”, коментират протестиращи.

Приносът на малките зелени централи за цената на тока е под 1%.

Те изтъкват, че приетия закон за възобновяемите източници е част от Общоевропейското законодателство. Според него България е приела ангажимент до 2020 г. 20% от общата ни енергия да е от възобновяеми източници.

Стачкуващите производители подчертават, че не са съгласни от образа им, представен в медиите – че печелят много за сметка на българските данъкоплатци.

„Това въобще не е вярно – нали виждате, изправени сме пред фалит”, коментират те.