Двама зам.-министри на правосъдието бяха назначени от премиера Бойко Борисов, съобщиха от „Дондуков” 1. В екипа на Цецка Цачева влизат Десислава Ахладова-Атанасова и проф. Николай Проданов.

Проф. д-р Николай Проданов има над 30 г. научен и преподавателски стаж, като към момента е преподавател към катедра „Публично-правни науки” в Юридическия факултет на Великотърновския университет.

През юли 2016 г. той беше освободен от поста зам.-ректор на вуза, като обяснението беше, че изпадналото в тежка финансова ситуация учебно заведение трябва да оптимизира щата си. При явното гласуване в Академичния съвет решението беше подкрепено от членовете му, докато при тайното не събра нужния брой гласове.

Все пак обаче той се раздели с поста си, като пред местния в.”Янтра Днес” ректорът проф. д-р Христо Бонджолов обясни, че отстраняването е станало факт още с първия вот.

Десислава Ахладова-Атанасова беше преизбрана за председател на РС-Перник през 2014 г., като тя е административен ръководител от 2004 г. В нейна подкрепа тогава се изказаха кадровиците Димитър Узунов, Галя Георгиева и Милка Итова.

Те са известни с критичните си изказвания спрямо поведението на председателя на ВКС Лозан Панов и члена на съвета Калин Калпакчиев. Двамата станаха обект на нападки заради свои коментари за действията на главния прокурор Сотир Цацаров и други членове на ВСС в хода на скандали като „Яневагейт” и „ЦУМ-гейт”.

Отново днес за зам.-министър на образованието беше назначен Петър Николов-Зиков. Доктор по история и магистър по политически мениджмънт, той беше парламентарен секретар на Министерския съвет.

Той има и солиден политически стаж, започнал в СДС, продължил в софийското ръководство на ДСБ, листите на Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева, за да стигне до кандидат-депутат от „Обединени патриоти” на последните парламентарни избори.

В интервю за в.”Капитал” през 2009 г. той определя себе си като консерватор и изброява трите основи на политиката, която приема – капитализъм, църква и патриотизъм. Посочва, че е противник на гей браковете и узаконяването на съжителството, а за абортите е „критичен”.

"За мен парламентаризмът има специфично очарование. За жалост в България депутат е мръсна дума. Аз харесвам дълги политически кариери, дълга писта, присъствие в политиката, а не да се появиш и да изчезнеш.", казва Николов.