В България се засилва една лявототалитарна тенденция, като „мракобеси” говорят как с избирането на Доналд Тръмп и Румен Радев ще бъдат смачкани „соросоидите”, а всъщност – всички демократични хора. Развива се омраза към свободата от хора, които са били травмирани от нейното развитие. Това каза в студиото на „Лице в лице” философът проф. Калин Янакиев.

„В България настъпва онова, което настъпи в Централна Европа – нашествие на популисти, националисти, които всъщност са ксенофоби, нашествие на фобиите… Всичко това води до много подготвена почва за популистки антидемократични изказвания”, подчерта той.

По думите му в тази среда десните политици в България не могат да си позволят ново „роене”, при това – по-тежко от това след победата на Симеон Сакскобургготски през 2001 г.

„Онова, което ме безпокои в момента, е, че политическите субекти на дясното, те са 3 (РБ, „Да, България” и „Нова република”-б.р.) сякаш не обръщат внимание на електората, забравят, че политическите субекти и партии би трябвало да представляват някого”, коментира Янакиев.

Философът добави, че колкото и различия да има между трите десни политически проекта, те ще се борят за общо 9-10% съзнателно демократични, проевропейски и антикомунистически гласове от големите градове.

Той запита дали, например, Радан Кънев е попитал електората си преди да заяви, че няма да прави никакви компромиси и дали всъщност гласоподавателите не са склонни на определен компромис в името на това иначе добрите идеи и политики да бъдат реализирани на практика.

„Запазете своята идентичност, но направете така, щото с тази идентичност да се борите в парламента, разполагайки с някакви инструменти на законодателната власт, защото иначе ще се превърнете в кръжок. Кръжок на много умни хора, които говорят много умни приказки, но ги говорят по клубовете”, предупреди Янакиев. Според него ако десните избиратели останат без представителство в следващия парламент, това ще е „престъпление към електората”.

Професорът коментира още, че не смята участието на Реформаторския блок във властта за неуспех. Според него направеното в поверените на дясното обединение сфери е много, а освен това блокът е спрял процеса на разпад, започнал с разцепването на СДС.