Независимо от описаната в Конституцията роля на президента, нека не игнорираме историческия и стратегически контекст, в който стават тези избори, призова проф. Димитър Иванов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

България е изправена пред изключително геополитическа и геоикономическа опасност за националната сигурност. Не става дума за театрална кампания, а за избор на държавен глава, главнокомандващ държавен лидер, който ще трябва да води нацията през тези суперсложни геополитически времена. Да не забравяме, че предстои и реформа на европейския проект. В следващите 4 – 5 години ще се случат маса свръхсериозни неща в конструкцията на Европейския съюз и еврозоната, добави той.

По думите му предизборната кампания у нас е като меню – „истинско съдържание на това, което предлагат кандидатите, все още не сме чули“. Проф. Иванов посочи, че за пръв път съществен дебат е имало тази сутрин – в ефира на bTV между Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов. Той каза, че се надява кампанията у нас да не протече по примера на американската – без сериозни дискусии по проблемните сектори и реформи.

„Мисля, че няма как кандидат-президентите да избягат от теми като бъдещия европейски проект, засилването на националната сигурност, спиране на процеса на обедняването на България. Т.е. на България ще е нужен силен президент, независимо от функциите, описани в Конституцията, повтори гостът.

Според проф. Иванов изборите, независимо от изхода им, ще променят картината в парламента, като Реформаторският блок ще загуби гласове, а БСП ще добави такива.

По думите му е нужно, и премиерът Бойко Борисов разбира добре това, по-балансирано правителство, с което да изкара своя мандат. Ще има префроматиране на кабинета, предрече той, като посочи, че там има редица слаби фигури, но отказа да ги назове.

Вижте целия разговор във видеото: