България има болна икономика и социална система и не е готова да се присъедини към еврозоната. Това смята икономистът проф. Димитър Иванов.

„Такава болна страна с болна икономика трудно може да устои на дисциплината на еврозоната”, смята проф. Иванов. По думите му на повърхността България отговаря на официалните маастрихтски критерии за присъединяване, но е „изключително рано това да се случи, особено в период, в който самият характер, формат и икономическо управление на еврозоната предстои да се реформира”.

„От двете борещи се тенденции в ЕС – едната към федерализъм, а другата към съюз на независими суверенни държави държави – по някакви причини, без да постави на масата за дебат пред целия българския народ, управляващите са приели да вървят към федерализъм”, смята още икономистът. Според него обаче федералната идея в Европа е мъртва и еврозоната не работи както финансовото управление на федералната банка в САЩ.

Проф. Иванов коментира и резултатите от предсрочните избори във Великобритания и брекзит.

„Големият печеливш се оказа модерната демокрацията, младите хора, разумът на британците, които и в двете най-големи партии са вече убедени в необходимостта да се върви по един конструктивен път към брекзита”, смята той.

По думите му британският министър-председател Тереза Мей е свикала изборите, за да си осигури силно мнозинство, с което да върви към „твърд брекзит”. След като вчера Консервативната партия започна вътрешни работни разговори с лейбъристите за промяна на приоритетите в преговорите обаче, вече се говори по-скоро за „мек брекзит”. При него целта е да се запази т. нар. „селективна кооперация по редица сектори”, наподобяваща модела, който имат Швейцария и Норвегия, запазвайки търговски взаимоотношения с всички страни членки на ЕС.

На въпроса дали е възможен втори референдум във Великобритания проф. Иванов отговори, че може да има забавяне в началото на преговорите, но „разводът е развод и е окончателен”.

Вижте повече във видеото: