Правосъдният министър Диана Ковачева не знаела кои са 12-те групировки, за които говори докладът на Европейската комисия. Пред bTV тя заяви, че по темата може би по-компетентен ще бъде вицепремиерът Цветан Цветанов.

Все пак тя отбеляза, че разкриването им е въпрос на законовия постулат, че всеки е невинен до доказване на противното. "Казването на това кои са тези групировка минава през съда. В противен случай ще става дума за набедяване", каза Ковачева.

Документът, представен официално в сряда, без да споменава конкретни имена, говори за престъпни организации, които влияят на държавните институции и политиката в страната. Докладът, който бе коментиран като „убийствен” в оценката си за българските съдебна система и вътрешен ред, министърът нарече обективен.

По думите й никой не оспорва констатациите в него, но според Брюксел България била на верен път. Според нея докладът ясно показвал, че очаква оттук нататък активната роля е в ръцете на съда и прокуратурата.

Диана Ковачева изведе като основни проблеми в съдебната система натовареността на съдиите и бавенето на делата. Ролята за решаване на тези въпроси обаче била дадена на Висшия съдебен съвет. Министерството на правосъдието работи по проблема, но не е водещо, смята неговият ръководител.

„Когато говорим за бавно правосъдие, говорим за това, че държавата плаща за забавянето”, каза Ковачева и призова новия ВСС да се заеме веднага с проблемите в съдебната система.

Спорният Закон за съдената власт, който бе върнат с президентско вето, трябва така да бъде написан, че да не се допускат безпринципни премествания на съдии и атестирания, каквито случаи има, коментира още Ковачева. Министърът каза, че на нея самата й се е налагало да възразява срещу неясните критерии за назначаване на магистрати.

По повод оплакванията на младите съдии от петък, че работят под натиск и зависимост, Ковачева заяви, че е готова да ги изслуша, ако имат конкретни предложения. "Нека не се говори общо за натиск и страх. Във Висшия съвет има 25 души, да кажат конкретно кой упражнява натиск. Готова съм да изслушам подобна информация", каза правосъдният министър.