Дори при загуба и оставка на премиера Бойко Борисов, петият президент ще е с ограничени от Конституцията правомощия.

Какви са сценариите пред управляващите и президента в тази напрегната политическа обстановка?

При първия сценарии – Бойко Борисов подава оставка само ако той реши, като не може да бъде задължен от нищо и никой да го направи. Президентските избори не накърняват вече спечеленото от ГЕРБ доверие на парламентарния вот преди две години.

При оставка на премиера, обаче, Конституцията е предвидила възможности за преодоляване на правителствена криза, една от които е събирането на служебен кабинет.

Президентът Росен Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание в последните три месеца от мандата си и така то продължава работа. Така то продължава да работи и приема оставката на правителството.

Ако Народното събрание три пъти не може да формира ново правителство, то президентът назначава служебен кабинет. Парламентът гласува решението му и ако не се приеме на три пъти, служебен кабинет все пак има.

Това ще е четвъртият служебен кабинет, съставен от Росен Плевнелиев и ще остане като доказателство за нестабилния политически живот по време на неговия мандат.

По този начин през декември можем да се окажем в уникална ситуация – има служебно правителство, но има и работещ парламент.

При подобна ситуация служебното правителство и народното събрание ще действат „в съжителство” докато новият държавен глава не встъпи в длъжност. Тогава той може да реши да назначи нов служебен кабинет, ще може да разпусне и Народното събрание, защото това ще е в правомощията му, и да насрочи нови парламентарни избори в рамките на два месеца.