България може да строи болница в Кабул, а Афганистан трябва да осигури място. Това стана ясно по време на първата визита в ислямската република на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава пристигна на работно посещение, което не беше обявено предварително. В Афганистан беше посрещнат от президента Хамид Карзай.

Двамата са обсъдили възможностите за реализиране на двустранни бизнес инициативи, като строителството на болницата е една от идеите в тази посока.

Плевнелиев е отбелязал, че има повишен интерес от страна на български фирми за развитие на бизнес контактите и търговско-икономическите отношения с Афганистан и е изразил готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с азиатската държава.

Снимка: БГНЕС

Същевременно млади афганистански студенти проявяват интерес към обучение в България в областта на медицината, архитектурата и всички инженерни области. Росен Плевнелиев е поел ангажимента президентската институция да съдейства за реализирането и развиването на тази идея.

Не на последно място двамата са обсъдили и приноса на българския контингент в Кабул и Кандахар за укрепването на сигурността в страната.

България участва в международната стабилизираща мисия ИСАФ в Афганистан от 2002 година. В момента в Афганистан служат около 620 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар. България обяви, че ще изтегли поетапно контингента си, като се очаква до края на 2014 да останат около 150 души.

Президентът Росен Плевнелиев се е срещнал и с делегация, водена от председателя на Долната камара на парламента на Ислямска република Афганистан Абдул Рауф Ибрахими. На срещата е била обсъдена ролята на НАТО и българския контингент в Афганистан.

Росен Плевнелиев е потвърдил дългосрочния ангажимент към Афганистан. Представителите на парламента обаче са изразили безпокойството си за съдбата на страната след 2014 г. В тази връзка разчитат НАТО да продължи да помага на Афганистан и след тази дата, за което разчитат и на подкрепата на България, за да не се провалят демократичните процеси и да се запази сигурността в района.

По време на срещата е било обсъдено и сътрудничеството в областта на нелегалния трафик на наркотици и емигранти, както и състоянието на двустранната договорно-правна база.

Президентът Плевнелиев ще посети и българския контингент в Афгнистан. Държавният глава е придружаван от министъра на отбраната Аню Ангелов.

При българските войници в навечерието на 3-ти март

Президентът не пропусна да се срещне и с българските военнослужещи в Афганистан

По време на всичките ми срещи получавам признание и благодарност за дейността ви, похвали ги той. В навечерието на Националния празник на България 3-ти март, държавният глава е заявил признателността си и уважението си към нашите военнослужещи, които изпълняват достойно отговорната и нелека задача в укрепването на сигурността в Афганистан.