Парламентът се съобрази с ветото на президента по Закона за горите, наложено след бурните протести на екозащитниците в София. Законът се връща за ново разглеждане член по член.

За ветото на президента гласуваха от опозицията, ГЕРБ се въздържаха и само един депутат от управляващите и четирима независими не се съгласиха с връщането на закона.

Дебатите в пленарна зала продължиха повече от два часа. Чуха се обвинения в лобизъм, както и аргументи, че не трябва закони да се правят под натиск.

Премиерът заръча: Отивай, Найденов, да не свършат!

Дебатите в народното събрание съвпаднаха със заседанието на кабинета, което даде възможност на премиера Бойко Борисов спешно да изпрати земеделския министър Мирослав Найденов в парламента, за да търси "100-процентов консенсус".

„Найденов, в парламента отиваш”, поръча министър-председателят и подкани: „Отивай. Отивай, да не свършат”.

„Пратеникът” на Борисов бе натоварен с поръчението да декларира „изрично още веднъж”, че докато не бъде постигнато пълно съгласие, законът няма да тръгне. От дискусията обаче бе изключена опозицията:

„Докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие. Отиваш и го декларираш там”.

След като премиерът неколкократно повтори, че търси компромис, призова своя министър да изпълни „поръчката” безкомпромисно: „Ама изрично, декларативно, никакъв компромис”.

Поиска още тези, които твърдят, че Законът за горите е лобистки, да посочат конкретно кой текст от него е такъв.

„ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус. Сгрешихме в комуникацията с обществото и определена част от него. След като има обществено недоволство и протести, от името на правителството настоявам парламентарното мнозинство да подкрепи ветото на президента”, предаде Найденов в парламента.

В обясненията защо изобщо се е стигнало до приемането на закона министърът изтъкна амбицията на кабинета да увеличи държавния горски фонд, да урегулира взаимоотношенията в горите, да повиши използването на това природно богатство.

В споровете се чуха отново обвиненията на опозицията в лобизъм, както и притесненията за загуби за милиони, ако отпадне смяната на предназначението на горските територии. Управляващите повториха, че трябва да се помисли и за малките планински общини и възможността им да развиват туризъм.

"Хората, които са против закон, защо не дадоха някакво предложение", заяви депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов.

Мисията на земеделския министър в парламента – успешна

Мисията на Найденов обаче може да бъде определена като успешна, тъй като депутатите приеха ветото на президента. Така промените в закона бяха върнати за ново обсъждане в Народното събрание.

Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за горите с мотива, че е предизвикал широк обществен отзвук. Тогава държавният глава обяви, че липсата на диалог е довела до острата реакция, предизвикала неколкодневни протести.

С приетите спорни промени законът даваше възможност ски писти, лифтове и влекове да могат да се изграждат без промяна в предназначението на земите. Вчера стана ясно, че преговорите в парламента между екоорганизации и управляващите са довели до сближаване на позициите. Съгласие обаче все още няма по най-спорната точка - изграждане на ски писти с право на строеж.

Законът ще бъде приет след широко обществено обсъждане. Такова ще има следващия във вторник. На 3 юли на една маса ще седнат всички страни, заинтересовани от Закона. Неформалните разговори за постигане на консенсус текат и в момента.