„Расте броят на политиците в България, които желаят да отклонят страната от курса на евроатлантическото развитие. Следвам безкомпромисно и посветено този курс, защото дълбоко вярвам, че това е верният път”, заяви президентът Росен Плевнелиев във Военната академия в София, където беше на откриването на учебната година.

Той разкритикува изказванията против съвместната охрана на въздушното ни пространство.

Един от основните изразители на тази позиция е бившият шеф на Военновъздушните ни сили ген. Румен Радев, който вече е кандидат за президент на БСП.

Преди два дни ген. Румен обяви, че е против това да се плаща на чужда държава за охраната на небето ни, както и да се издържат чужди пилоти вместо нашите.

„Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство със своите собствени и вече морално остарели Миг-29 не допринася по никакъв начин за повишаването на бойните способности и придобиването на нов тип бойни самолети”, каза още Плевнелиев.

Във военната академия президентът припомни, че съвместната охрана на въздушното пространство е ангажимент, който сме поели на срещите на върха на НАТО.

Той допълни, че в предстоящата президентска битка трябва всеки кандидат да се определи къде стои ценностно и да поеме конкретни ангажименти към страната ни и интеграцията ѝ в НАТО и в Европейския съюз.

По думите на Плевнелиев членството ни в НАТО и ЕС е фундамент за демократичното развитие на страната.

Днес у нас бяха пребазирани четири американски изтребителя, които ще усилят охраната на въздушното ни пространство.

Мисията по съвместната охрана ще започне на 9 септември и ще продължи седмица. Американските Ф-15 ще бъдат водени от нашите ръководители на полети по определен от нашите ВВС маршрут. Операциите няма да струват нищо на държавата.

До края на годината трябва да има споразумение с полските Военновъздушни сили.

Вижте още във видеото: