Американските танкове у нас, които разбуниха духовете в последните дни, демонстрираха своята мощ. Това се случи на полигона Ново село, където се проведе заключителният етап от тактическото учение"Кабиле-2015".

На демонстрациите присъства и президентът Росен Плевнелиев, който увери, че страната ни няма да напада никого:

"Никого няма да нападаме, всички въоръжения тук, независимо дали са български, или американски, са на НАТО".

Нищо извънредно не се случва у нас. Ученията и наличието на техника на съюзниците ни от НАТО са част от националния план за модернизация на българската армия и подобряване на съвместимостта и със съюзническите сили, подчерта още държавният глава.

"Аз искам да ви попитам дали сте видели едно руско учение - колко служители, колко танка, какво са планирали. Докато тук във всяко учение вие сте заедно с нас", заяви президентът Плевнелиев.

Най-важното е, че Българската армия се модернизира и става все по-съвместима със съюзническите сили, коментира още президентът.

Той подчерта, че военните учения и разполагането на военна техника са изцяло с отбранителна насоченост.

По думите му е необходимо да се инвестира в армията, защото не може да се очаква друга армия да се грижи за сигурността на държавата.

Освен българските военни, в учението се включиха 50 американски военнослужещи и бойна техника. За първи път бяха използвани и двата американски танка "Ейбрамс”, които предизвикаха най-голям интерес.

България е част от НАТО и не трябва тези машини да бъдат възприемани като чужда техника, заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

"Лично аз съм дълбоко убеден, че тези средства не могат да бъдат насочвани отвъд Черно море", коментира още той.

Следващото учение започва в началото на юли.

Според оценката на президента и всички присъстващи на Ново село симулацията на военни действия е преминала при голям успех и показва високия боен дух на българската армия. В рамките на сътрудничеството с НАТО нашите военни ще се включат в още 78 учения.