Президентът ще подпише указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев проведе срещи с представители на съдебната власт, академичните среди и политическите сили, подкрепящи и оспорващи промените в закона. Държавният глава се срещна и с представители на дипломатическия корпус.

В хода на всички дискусии, бяха изразени резерви към някои от измененията в закона и бяха повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност.

На среща с вносителите на закона президентът Плевнелиев отбеляза изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения, казват от пресцентъра на държавния глава.

От страна на политическите сили, предложили тази законова промяна, бе изразено разбиране, както и политическа воля да се съобразят с представените от държавния глава аргументи. Росен Плевнелиев получи уверение, че текстът ще бъде коригиран и няма да се наложи той да сезира Конституционния съд.

Държавният глава ще издаде указ, с който ще обнародва закона. Решението на Росен Плевнелиев е мотивирано от установената демократична традиция - всеки нов парламент да получи необходимия кредит на доверие.

Президентът ще извърши консултации с парламентарно представените политически сили за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. На него ще се обсъди продължаването на реформата в сектор „Сигурност“, за принципите на която бе постигнато съгласие през 2012 г., пишат още от прессекретариата на Плевнелиев.

Промените в Закона за ДАНС до голяма степен връщат статута на агенцията от създаването й в началото на 2008 г. до средата на 2009, когато ГЕРБ спечели изборите. Едно от първите действия, с които ГЕРБ се зае в началото на мандата си, бе да върне „блясъка” на МВР, което бе със силно орязани функции.

Според Бойко Борисов сега с промените се създава „един тип Гестапо, като целта е да почнат да нападат кметове на ГЕРБ и всички останали”. "Приемането на промените в Закона за ДАНС е против националната сигурност”, заяви и Цветан Цветанов.