Президентът Росен Плевнелиев се надява на отговорно отношение и добронамереност от всички страни преди предстоящото на 20 ноември заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

„Пожелавам си консенсус. Ще има няколко доклада, които ще чуем много внимателно, и съм убеден, че излишното политизиране не помага на никого”, заяви държавният глава, след като наблюдава тактическото учението на Сухопътни войски „Мирен страж 2013", което се провежда на полигона Ново село.

Последното заседание на КСНС беше своеобразен провал, благодарение на агресивната атака, отправена от лидера на "Атака" Волен Сидеров към президента още преди началото на срещата през юни.

Плевнелиев уточни, че на предстоящото заседание няма да бъде обсъждана единствено кризата, породена от засиления миграционен натиск. Тема на разговора ще бъде обезпечаването на службите, за да могат те да отговорят на дефинираните рискове и на мерките, които следва да бъдат предприети.

„Лично аз ще се отнеса много отговорно към Консултативния съвет и се надявам да постигнем и съгласие, и конкретни резултати”, подчерта Плевнелиев, като не пропусна да отбележи, че КСНС е „политически и консултативен, а не изпълнителен орган”, какъвто е Съветът по сигурността към Министерския съвет.

Държавният глава многократно подчертаваше, че проблемът с увеличения миграционен поток е от компетенциите именно на изпълнителния орган, което беше и един от основните аргументи КСНС да не бъде свикан по-рано. За това обаче Росен Плевнелиев търпи много критики от политическите среди.

„В последните месеци колко пъти бе събран Съветът по сигурността към Министерския съвет по темата с бежанците и кога беше одобрен планът от седем точки? Дали Агенцията за бежанците днес е оборудвана, окомплектована с всички необходими кадри, хора и, съответно, добре финансирана и обезпечена?” попита Росен Плевнелиев с препратка към плана със 7 точки, представен от вътрешния министър Цветлин Йовчев по-рано тази седмица.

Срещу езика на омразата

В коментар на инцидентите с чужди граждани в България и надигащата се вълна то ксенофобия след националистическите прояви в София миналата неделя, президентът посочи, че , съчетанието на криминални действия с призиви от определени политически лидери за формиране на „шпицкоманди за налагане на ред", изисква категорична реакция срещу използването на език на омразата.

„Това не е нашата България и подкрепям усилията на всички институции, които посочват тези проблеми. Само заедно, но и най-вече чрез отговорността на всички граждани, трябва да бъдат подкрепени усилията на държавата, за да излезем от изкуствено налаганото противопоставяне, нашият народ не е такъв”, категоричен бе Плевнелиев.

Само 4% от бюджета на армията – за инвестиции

На полигона Ново село държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили изрази надежда , че ще бъдат увеличени инвестициите в способностите на Българската армия. Той посочи, че според параметрите на проекта на бюджета за отбрана за 2014 г. около 75% от средствата са предвидени за заплати, а едва около 4 на сто - за надграждане на способностите на армията и за инвестиции.

Росен Плевнелиев даде висока оценка на изпълнението на задачите на учението на Сухопътни войски „Мирен страж 2013". В него взеха участие 875 военнослужещи, сред които военни от Националната гвардия на щата Тенеси, от Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

Целта на учението е комплексно оценяване на способностите и готовността на щаба и формированията на 3-та батальонна бойна група от състава на 61-ва механизирана бригада за развръщане и за участие в съвместни операции с армиите от страните от НАТО.

„Нашите военни си вършат добре работата и надграждат способностите си. Видяхме как, заедно с американски войници и пред представители на много държави, бе демонстрирано едно много задоволително ниво на способности", коментира президентът след учението и поздрави ръководството на Сухопътните войски за успешната сертификация.