Президентът Росен Плевнелиев възприема 10 ноември не като конкретна, а като символична дата и начало на прехода в България. Такова обяснение даде държавният глава като извинение на фона на възмущението от разказаната от него история за участието му в митинг на 10 ноември, какъвто всъщност не се е състоял.

Той неглижира историческите несъответствия в своята „лична история”, като ги прехвърли в полето на емоцията и символите. „Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10 ноември или на 11, или на 12, или на 18, за мен това няма голямо значение”, каза Росен Плевнелиев при участието си в международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ в сряда.

„А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам. Но по-важното е друго. Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан", добави той.

Президентът настоя общественият дебат да се фокусира върху „личните истории на милиони българи” по времето на комунизма и в годините на прехода. „Така ще стане и по-ясно, и по-разбираемо за всички какво се случи точно тогава“, подчерта Росен Плевнелиев.