На 19 януари 2017 г. новият президент ген. Румен Радев се закле като държавен глава в парламента – пред основния си съперник в кандидат-президентската кампания Цецка Цачева. В словото си президентът Радев посочи за свой приоритет отстояване на реформата в съдебната система и подобряване на социалната справедливост.

„Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем”, подчерта той. Още тогава прехвърчаха искри между него и депутатите, след като на шума в залата отговори с „Имате още една седмица” – предстоеше предсрочен парламентарен вот.

Тази му реплика провокира десни депутати да напуснат залата и да се заговори за импийчмънт още от първия му ден на поста.

Повод за най-ярките конфликти между президентската институция и управляващите беше изборът на изтребители за българската авиация. Проектът за избор на нов самолет за българската авиация стана повод за взаимни обвинения в лобизъм.

Държавният глава отправи директни упреци към управленския модел у нас в навечерието на европредседателството.

За своята една година президентът наложи вето на общо 5 закона.

Радев започна своя мандат на фона на твърдения и спекулации за намеса на Русия в посочването му като кандидатура на БСП.

Снимка: bTV

Ако за делата и ориентацията на президента се съди по официалните му визити през първата година, то впечатление прави, че почти всички посещения на Румен Радев са в държави от европейското и атлантическото пространство. Българският президент започна с Брюксел, след това се видя с генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг. Президентът ни беше посрещнат и от Доналд Тръмп.

Радев покани и руския си колега Владимир Путин да направи официално посещение у нас по повод навършването на 140 години от освобождението на България.

Независим властови център или скрит печеливш от дрязгите в НС

Когато Румен Радев победи на президентските избори, неговите противници проглушиха ушите на всички с две неща – че сме избрали руски агент и сме сложили БСП на власт. Сега е неудобно да се каже нито едно от тези неща, защото излязоха неверни, коментира в студиото на „Тази сутрин” политологът Андрей Райчев. Той беше категоричен, че през последните 12 месеца сме видели действията на един независим от партийна централа човек.

Според него самата идея, че зад Радев стои Путин е „чиста глупост”.

На същото мнение е и Румяна Коларова, според нея руската намеса „може да бъде в мечтите на част от екипа на президента и в част от неговите симпатизанти”, но за такава радикална промяна на българската политика на „Дондуков” 2 няма нужния ресурс. Тя коментира, че първите 3 месеца на Радев, белязани от служебния кабинет „Герджиков” са били много слаби политически, а и във външнополитически план е имало някои неудачи.

„Когато има такова противопоставяне в парламента е времето за президентите в българската политика”, подчерта тя. Според нея всяка конфронтация с останалите институции е за сметка на авторитета на държавния глава. Коларова отбеляза, че „ограничеността на неговите качества му дава предимство”.

Според Райчев обаче стилът на бившия военен е такъв – „не е човек, който държи дълги речи и който се стреми да се харесва особено”. Той коментира, че точно издигането на независим и разпознаваем кандидат е и единственият начин, по който БСП може след 2 години да изненада ГЕРБ на местните избори в София.