Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, става ясно от днешния брой на Държавен вестник. Така предизвикалото спорове преместване на големите корупционни дела в Специализирания наказателен съд ще стане факт от началото на ноември.

Вчера група ДСБ, „Да, България”, БЗНС, „Зелените” и ДЕОС се обединиха около съвместна позиция с искане държавният глава да наложи вето на общо три закона, сред които и НПК. Опасенията на партиите, както и на експерти и граждански активисти са, че спецсъдът ще се превърне в политически трибунал.

До момента делата за корупция срещу министри, кметове, депутати и други представители на държавата се гледаха в Софийския градски съд.

В днешния брой на ДВ не са публикувани поправките в Закона за съдебната власт и в Закона за опазване на околната среда, които също бяха критикувани. Едната от промените предвиждаше ограничаване на възможностите за обжалване на плановете за инвестиционни проекти. Радев има още седмица, за да реши за тях.