Народните представители – в комисии или не, нямат право да разследват държавния глава. Първо, защото има решение на Конституционния съд, че на парламентарен контрол подлежат само лица от правителството, и второ – защото в случая със срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN няма налице държавна измяна или нарушение на конституцията.

Така пред bTV експертите по конституционно право Екатерина Михайлова и Георги Близнашки обясниха защо създадената преди ден по предложение на националистите комисия в НС, насочена предимно върху изясняване обстоятелствата около срещата на президента, е несъстоятелна и обречена от самото начало. Според Михайлова и Близнашки, самите учредители на комисията са наясно с този факт – те обаче са гласували „за” с цел да удовлетворят „Атака”, която от своя страна да продължи да поддържа кворума в пленарна зала.

„Атака” да поддържа кворума, а другите да управляват – такава им е уговорката с цел популизъм. Затова те могат да извикат в комисията президента, но той няма как да отиде. Не може да бъде задължаван по закон”, обясни Михайлова.

„Това начинание е ялово в зародиш. Просто това говорене им е удобно на „Атака”. Естествено, че действат в комбина. Това се видя с единодушното гласуване на трите партии – БСП, ДПС и „Атака”, допълни Близнашки, преподавател по конституционно право.

Той уточни още, че по конституция президентът е замислен като фактор на стабилност. Плевнелиев обаче бил неугоден за „олигарсите - защитава демократичните принципи, защити протестите, затова систематично му орязват правата”. Според Близнашки, традиционно надпартийни институции като ДАНС, разузнаване и съдебна власт сега се политизират, като властва „дух на партизанщина, който е брутален”.