Президентът на България Росен Плевнелиев заминава на тридневно посещение в Съединените щати, за да участва в 100-та годишнина от основаването на Лигата срещу поругаването. Участието му в юбилейните чествания са част от програмата за отбелязването на 70-годишнината от подвига на българския народ и спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 30 април държавният глава ще присъства на гала-вечеря във Вашингтон под надслов „Представи си свят без омраза". Участие в събитието ще вземат повече от 1000 души - представители на организацията, на различни вероизповедания, активисти по правата на човека, а също така на Конгреса на САЩ, на Белия дом, на Държавния департамент, на бизнеса.

Лигата срещу поругаването (ADL) е създадена през 1913 г. с цел да спре поругаването на еврейския народ и да осигури правосъдие и справедливо отношение за всички, уточняват от пресофиса на Плевнелиев.

Организацията работи в защита на демократичните ценности и гражданските права, създава мостове за комуникация, разбирателство и уважение между различни общности.

Росен Плевнелиев ще участва и в дискусия на тема „Трансатлантическата връзка в Новата ера", организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета „Джон Хопкинс" и от германския фонд „Маршал" на САЩ. На форума с участието на учени и експерти по въпросите на сигурността и дипломацията ще бъдат обсъдени стратегическото партньорство ЕС-САЩ и въпроси на мира и сигурността.

В изказването си българският президент ще постави акцент и върху трансатлантическите икономически отношения, както и върху въпроси на енергийната сигурност, посочват от прессекретариата му.

На 1 май Росен Плевнелиев ще бъде гост-лектор на дискусия, посветена на бъдещето на Европа, организирана от Европейския институт. Неправителствената организация, базирана във Вашингтон, работи за насърчаването на трансатлантическите отношения. Тя е създадена преди 23 години и е утвърден институт за дискусия по въпросите на Европейския съюз и европейската интеграция.

В столицата на САЩ българският президент ще има срещи с представители на Международния валутен фонд и с президента на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким.