Премиерът Бойко Борисов ще настоява парламентът да се произнесе по темата за състоянието на мостовете в страната и укрепването им.

След като вчера инспектира съоръженията по магистрала „Тракия” и „Хемус”, днес Борисов сподели, че не може да спи.

„От снощи мога да кажа, че не мога да спя. От наводненията, от земетресението, което на място видях, съм истински разтревожен”, каза Борисов. И отново повтори упреците към предишни правителства за състоянието на мостовете и срутилия се мост в столицата:

„Престъпно е отношението към тези съоръжения толкова години. Какво са правили с тях - каквото правеха на бул. „Брюксел”. Като се появят дупки, ги кърпят, докато не седнаха и не го направиха както трябва. Когато закърпят дупките зимно време, те се отварят. Лугата и водата тече, компрометира бетона, арматурата и мостовете са заминали", обясни Борисов.

Вчера той посъветва строителния министър Лиляна Павлова, ако трябва да заведе депутати да видят мостовете. Днес Борисов обаче обяви, че в четвъртък възнамерява, ако може, да отиде в парламента с двама министри – финансовия Симеон Дянков и Лиляна Павлова, за да поискат всички парламентарни групи да се произнесат по темата.

„Ако сега обявим конкурс, ще минат поне няколко месеца, а има силен трафик и рискът е огромен. В парламента ще поискаме да не се политизира въпросът, а да излезем с едно решение и всички парламентарни партии да изберат по един представител, който разбира, бързо да отидат, да изберат няколко фирми, и още след събота и неделя, да започнат да укрепват съоръжението”, каза Борисов.

Дори постави ремонтите на мостовете преди строителството на магистрали:

„Това е много тежък ремонт, за много пари, но ако не направим това, няма смисъл да правим магистрали”.

По-рано днес премиерът съобщи, че предстои промяна в закона, с която държавните и обществените сгради задължително да бъдат застраховани не само срещу пожари и наводнения, а и срещу земетресение.

По повод коментар на Антон Кутев от БСП, че са паднали няколко комина и се е вдигнал голям шум за нищо, Борисов каза, че делата най-добре говорят за хората.

"За бедния човек и един комин е много. За богатите като тях може би това е малко. Вчера съм подписал 5 млн. за училищата, градините и другите обществени сгради. Ако погледнем без човешката страна държавата няма какво да се меси в подобни ситуации и всеки е длъжен да си застрахова жилището, но това не е човешко. В кризата се стараем по всякакъв начин”, каза още премиерът Бойко Борисов.