Премиерът Бойко Борисов заплаши Реформаторския блок с „преформатиране на управлението” заради искането им да бъде преразгледан Изборния кодекс по повод гласуването на българите в чужбина.

Борисов постави ултиматум към реформаторите, ако искат да са в правителството, да са единни и в управлението. Откъде накъде реформаторите ще се правят на опозиция, попита премиерът.

Търпението ми се изчерпа и групата иска да преформатирам правителството, обясни премиерът.

Или реформаторите ще дойдат и ще се държат точно, или повече с тях няма да се занимавам, категоричен беше Борисов, който спомена за седем министри-реформатори в кабинета си. На въпрос кои са те, отговори, че „ще се види, ако не се разберат”.

Свикано е и извънредно заседание на Министерския съвет, което трябва да започне в 17,30 ч.

Премиерът обвини реформаторите, че са забравили за какво са настоявали на председателската сбирка по Изборния кодекс, на която самият той е присъствал, т.е. към четирипроцентната бариера да не се добавят гласовете на тези от квадратчето „не подкрепям никого”.

По думите му е лъжа твърдението на реформаторите, че авторът на идеята за „квадратчето” е председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Според него реформаторите се страхуват, че на следващи избори може да не минат 4-процентната бариера.

Премиерът припомни и на Патриотичния фронт, че са настоявали за ограничаване секциите зад граница.

„Ако някой си мисли от нашите колеги – РБ и Патриотичния фронт, че ние само ще подкрепяме идеите, а когато има проблем ще се скрият под нас и ще излезе, че ГЕРБ е предлагал тези неща, защото ПФ настояваше секциите да са 35, за да ограничим гласуването в Турция и не искаше да отстъпи – ние се съгласихме”, допълни Борисов.

ПГ на ГЕРБ още на следващото заседание да приеме всичко – каквито предложения има опозицията – по 100 секции (за гласуване в чужбина – б.ред.), да се махне таванът, призова председателят на ГЕРБ.

Днес извънредното заседание на НС претърпя провал, след като при три поредни опита кворум не беше събран.

„Помолих ГЕРБ да не се подвежда по популизма и откровеното нахалство, което демонстрират наши колеги”, каза още премиерът.

„ГЕРБ е в управлението не самоцелно, а защото нямаше никакъв друг шанс преди две години. От това, което виждам в момента, другата конфигурация е тип експеримента „Орешарски”, най много и ДСБ да са вътре”, каза Борисов.

БСП пък бяха обвинени, че са нарушили нормалния ритъм на работа на парламента. Борисов оприличи партията на Корнелия Нинова с циркови артисти.

„Уважавам много цирковите артисти. Те не са на тяхното ниво, за да кажа, че е цирк, категоричен бе той”, визирайки левицата.

„Виждам, че на ген. Румен Радев не му върви кампанията и се опитват да я преместят тук.

Борисов не подмина в коментара си и ДПС, чиято тактика била да подкрепят този, който ги покани в управлението.

По думите му, той се надява за „висшата корупционна схема” – „Белене”, да има повдигнати обвинения и виновниците да си понесат наказанието.

Той обеща още днес да бъдат изнесени всички данни по сделката за „Мини „Бобов дол” - как са продадени за 1 лв., после купени за 35 млн. евро, кога, по кое време, от кои хора и кои депутати са били там, а сега се правели на, по думите му, обществени защитници.

Ако ГЕРБ не е първа политическа сила на 6 ноември, значи ще има други мнозинства. Добре дошли са, конституционно е уредено, това е демократичното. Да дойдат и да управляват”, каза още той.