Премиерът Бойко Борисов отговаряше на въпроси в залата по време на първото заседание на Европейския парламент в Страсбург. Той разясни ситуацията с Пирин, говори за корупцията у нас, както и за собственото си правителство.

„Аз самият съм зелен човек. Опазването на българската природа е в огромна степен защитено от нашето правителство. Аз изпитвам голямо уважение към природозащитните ни организации и само преди десетина дни се срещах с тях”, заяви Борисов в началото на изявлението си.

Той коментира, че години наред е спирал инфраструктурни проекти, „за да могат да се излюпят новите щъркелчета”, „карал съм министрите лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк”. Той добави, че всичките ни европейски проекти са изградени с тунели за мечки, вълци, костенурки и има случаи, в които цели трасета са променяни.

„Искам пред вас да гарантирам – става въпрос за втори лифт. Един единствен лифт на курорта в десетката на Европа, Банско. Мога да ви се подпиша и да гарантирам тук, че става въпрос само за втори лифт”, повтори няколко пъти премиерът.

Той коментира още, че в сегашната ситуация хилядите туристи в Банско се качват по път с автомобили, който непрекъснато се осолява и това води до смъртта на десетки дървета.

„Аз ви гарантирам, че няма да се допусне незаконна сеч. Последните години България е първата в Европа по нови гори и единствената, която е разширила горите си от всички държави в ЕС”, коментира още Борисов.

„Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там”, потвърди отново Борисов.

Корупцията

„Корупция има навсякъде. Водим огромна битка”, коментира Борисов на въпрос в залата.

Той свърза борбата с корупцията с кризата с боклука в София преди години, когато Борисов стана кмет на града. Той направи паралел между двете и гарантира, че до две-три години ще сме се справили и с този проблем.

„Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв ръст на икономиката, повече инвестиции и този растеж?”, попита премиерът.

Снимка: EPA

„Ще се справим и ще се справим добре и с новото законодателство, и с волята, и с ваша помощ”, допълни още премиерът.

По темата корупция Борисов посочи, че „най-естествените коалиционни партньори” на ГЕРБ – десните партии, които също критикуват борбата с корупцията у нас, са се разцепили на три с „трима вожда” и не могли да влязат в парламента.

„Аз не съм виновен, че се разделиха на три партии и не съм виновен, че спечелих изборите. И то в правителство на избрания от социалистите президент”, посочи Борисов.

Истанбулската конвенция

„Именно българските социалисти на пленум в неделя взеха решение да не подкрепят Истанбулската конвенция в парламента. Аз ще положа всички усилия тя да мине, защото насилието над жените и децата е чудовищно не само в България, но и в цяла Европа”, коментира Борисов.