Премиерът Бойко Борисов честити националния празник 3 март в социалната мрежа „Фейсбук”.

„Честит 3-ти март! Поклон пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България”, написа премиерът онлайн.

„Признателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна”, допълва Борисов.

Поздравления за националния празник отправи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Свободата е привилегия, която трябва да бъде пазена, ценена и завещавана. На днешния ден трябва да се говори с гордост и уважение за множеството българи, загинали за свободата ни”, заяви Караянчева.

„С възхищение и почит днес прекланяме глава пред българските опълченци, руските герои и воините на други народи, пролели кръвта си за нашето Освобождение от турско робство. Шипка пази спомена за храбростта и силата на родолюбието”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на връх Шипка.

 „Тук сме, за да отдадем заслужено признание към подвига на онези, които сътвориха този най-висок символ на свободата ни. Но свободата на един народ не е само уважение към миналото – тя е необходимост и в настоящето. Необходимост да мислим свободно, да говорим свободно, смело да се изправим срещу несправедливостите днес. За свободата се воюва всеки ден. И не поотделно, а заедно. Нека заедно потърсим единението в името на това да бъдем свободни хора и в името на независимостта от чужди интереси на Отечеството”, каза още Нинова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също отправи поздравления за всички българи във „Фейсбук”.

„Националният идеал може да бъде постигнат само с обединени усилия, когато се превъзмогне дребнотемието и партийният и личен егоизъм”, заяви омбудсманът на България Мая Манолова, която също се присъедини към празненствата на връх Шипка.