Трагичният инцидент с хеликоптера „Пантер” на ВМС, при който загина пилот, стана повод премиерът Бойко Борисов отново да разкритикува служебното правителство за решенията му в областта на отбраната.

Кабинетът „Герджиков” в последните си дни се произнесе, че е най-добре да купим чисто нови шведски изтребители „Грипен”, а не сочените за фаворит до този момент стари американски Ф-16. Борисов ясно даде да се разбере още с идването си на власт, че не приема тази оценка и правителството му тръгна към реорганизация на проектите за превъоръжаване на армията и самолетите се оказаха на заден план.

„Отново заварихме едно секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението на по-предишното правителство за "Уестинхаус", а то е, че се взема решение по-късно следващите да вземат решение да купят „Грипен". Ами, като не вземате решение, не го вземайте и не ни препоръчвайте!”, заяви Борисов.

Така дойде и препратката към вчерашната трагедия: „В случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света, най-добрия хеликоптер. И понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова живота, сме загубили 50 млн. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 милиона, колкото коледните надбавки на пенсионерите. Когато говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно”.