Премиерът Бойко Борисов настоява мащабите на горската сеч през последните години да му бъдат представени нагледно със сателитни снимки, на които да се вижда „къде е била горичка, къде сега няма горичка”.

Със задачата е натоварен зам.-министърът на земеделието Георги Костов, който трябва да се погрижи „за другия Министерски съвет, да погледаме малко снимки”, според настояването на премиера, става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда.

„Не може да няма сателитни снимки на горите, трябва да има и трябва да ги има по години и по сателитните снимки ще хванем в кои години какво е сечено. Използва се късата памет на хората за дадени подобни проблеми. Затова – сателитните снимки и там се вижда къде е била горичка, къде сега няма горичка. Кой месец, на коя дата – там пише всичко, и отгоре ще видим какво е положението”, подчертава Бойко Борисов. Той се оплаква от „упражнения по наш адрес”, които иска да прекрати, защото „мълчанието, толерантността, с които сме се заредили, в един момент” започват да се изчерпват.

Властите вече предприеха мерки срещу незаконната сеч – проспериращ от години бизнес, за който наказанията се броят на пръсти. Министерството на земеделието и храните предложи пакет за законодателни мерки за подобряване на контрола в горския сектор, една от които е въвеждането на електронни билети вместо хартиените. С постановление на Министерски съвет ще бъдат включени нови 103 000 хектара държавни гори в категорията „защитени гори”, като това ще бъдат гори, разположени на силно наклонени терени, във водосбори, около водни течения, инфраструктурни съоръжения и населени места.

Мащабите на незаконната сеч в горите в България бяха разкрити в разследването на bTV Репортерите „Гор(с)ка реалност”.

Във връзка със сателитните снимки на изсечените гори вицепремиерът Томислав Дончев настоява след облитането на районите за актуализирането на картата, която се използва за директни плащания, тя да бъде използвана и за актуална информация за цялото състояние на горите.

„Точно така и това е най-добрата… излизаме в медиите, показваме. Това трябва да се направи”, отговаря премиерът одобрително.