Премиерът Бойко Борисов обяви, че е против задължителното гласуване, но от ГЕРБ като коалиционен партньор, който се съобразява с мнението на другите партии, са подкрепили предложението на Патриотичния фронт.

„Аз винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то първо мина в референдум и заради това трябваше да се промени съответно и Изборният кодекс”, посочи премиерът в Шумен.

На въпрос за евентуален бойкот на Реформаторския блок към ГЕРБ заради текстовете в Изборния кодекс, Борисов попита защо бойкотът да е към ГЕРБ, а не към ПФ, който внася промените. „Нали те настояваха ПФ да влезе в тази коалиция”, допълни Борисов.

„Не прехвърлям вината върху другите партии за това, което всяка една от тях има като задача и е поела като ангажимент пред своите избиратели”, коментира той.

„Аз съм против задължителното гласуване, но партията трябваше да участва в парламента в това гласуване”, повтори премиерът.

Той коментира и поисканите оставки на заместник-кмета на София Любомир Христов и депутата от ГЕРБ Ирена Коцева.

Борисов припомни, че е предупредил хората от партията си, че компромис към никого няма да има.

„С подадени оставки всеки може да отива да си защитава тезата дали е виновен или не е, но партията и парламентарната група, както и кметът на София не носят вина за техните действия”, аргументира се той.

„Сутринта говорих с Фандъкова, мнението ни беше, че трябва заместник-кметът незабавно да се отстрани. Това не е и първият сигнал за него”, допълни Борисов.

В парламента той лично е поискал от Ирена Коцева да си подаде оставката.

„Недопустимо е, когато предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли на бизнеса, които не са си платили ДДС, а се карат, или т. нар. "данък уикенд", от София зам.-кметът да отива на гости в Самоков със служебен автомобил. Затова санкциите са най-тежките – отстраняване”, каза още министър-председателят.

Той коментира и готвената от българските превозвачи контраблокада по гръцката граница за великденските празници в отговор на блокадите на гръцките фермери.

„От една страна, превозвачите са прави. 45 дни гръцките фермери за гавреха с българските превозвачи и шофьори. Явно тогава много им е прикипяло и още ги държи, защото действително бяха унизителни действията на гръцките фермери”, посочи Борисов.

В същото време обаче той изтъкна, че не е привърженик да се отговаря по този начин на такава провокация. Борисов обяви, че в понеделник или вторник ще се срещне с превозвачите и ще ги помоли да не изпълняват заканата си.

„Бих търсил и инициатива с гръцкото правителство, да станем гарант – и те, и ние. Аз накрая ще се разбера с превозвачите да не блокират, но искам и Ципрас да поеме ангажимент, че през януари, ако затворят по същия начин границата, ще прати жандармерията да разчистят трасе”, разясни още Борисов.