Тежки езикови пререкания измориха бързо депутатите по време на днешния парламентарен контрол. Силни думи, но с омаловажено в пленарната зала значение, скараха депутати, председател и министър и наложиха кратка почивка за охлаждане на страстите в днешния и без това сезонно горещ ден.

Вчерашното искане на ДПС предизборните кампании да не се водят единствено на български език подпали искрата в лидера на националистите Волен Сидеров. Председателят на „Атака” застана зад трибуната с обвинение към ГЕРБ – в създаването на „туркофилска среда” трета година.

По думите му движението на Ахмед Доган целяло промяна в Изборния кодекс, за да може да води пропаганда на турски език, което било в разрез с Конституцията, тъй като България не е конфедерация.

Сидеров припомни, че и сега ДПС използва турски език по време на кампаниите си, но до момента не е санкционирано, защото управляващите мълчат по въпроса:

„До днес не съм чул изявление – на премиера, на вицепремиера, на министъра на вътрешните работи, на президента, дали това искане е конституционно или не. Управляващата партия мълчи, защото от 2009 година тя се държи като подкрепяща по-скоро Република Турция, отколкото подкрепяща българските национални интереси”.

Лидерът на „Атака” се опита да „изтръгне” и признание от вътрешния министър Цветан Цветанов за „братство” с ДПС, изтъквайки многократните желания на националистите да намалят турското влияние . И докато хората, ръководени от Сидеров, се опитвали да спрат новините на турски език по държавната телевизия, премиерът Борисов се прегръщал с турския си колега Ердоган и го приемал на „тайни срещи”.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

На обвиненията не издържа заместник-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Искра Фидосова и от трибуната се чу силната дума „лъжа”, която с многократното си експлоатиране между стените на НС вече е позагубила част от тежестта си.

За да определи твърденията на Сидеров като неверни, тя даде за пример прието на Министерски съвет становище по препоръките в доклада на ОССЕ, в което е казано, че българското правителство смята за недопустимо да се води предизборна кампания на различен от български език и че такава препоръка няма да се изпълни.

„Няма задкулисен ангажимент с ДПС и няма да има. Единствените, които изразихме гласно, публично, с документи тази позиция, е българското правителство на премиера Борисов”, заяви Фидосова в ролята си на „адвокат” на кабинета.

С края на изказването й обаче дойде обрат в „гладката” петъчна работа на депутатите. Волен Сидеров поиска да му бъде дадена думата повторно, защото бил споменат лично в изказването на колежката си от ГЕРБ. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче не уважи желанието му, тъй като, според нея, името му не било споменато.

Пререканията между депутата и председателя на НС прекъснаха Пенко Атанасов от Коалиция за България, който се опитваше да прочете декларация от името на парламентарната група по отношение на Закона за горите. Гласът му обаче бе заглушен от безуспешните молби на Цачева да накара Сидеров да си седне на мястото, а междувременно в спора се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Депутатите от „Атака” напуснаха парламента демонстративно, което наложи и 20-минутна почивка, след която със свежи сили депутатите продължиха контрола.

По-късно на брифинг в парламента Волен Сидеров обвини Цецка Цачева в проявата на „двоен стандарт” към него и колегите му, който бил проявяван неколкократно. По думите му това показвало, че в Народното събрание работи под диктата на премиера, което го навеждали на мислите да поиска оставката на Цачева.

След като чул името си, изречено от Искра Фидосова „поне три пъти”, лидерът на „Атака” искал само да й каже, че тя „заблуждава и за пореден път манипулира”.