Заявка за остра, тежка политическа полемика с премиера по дефектите на управлението даде президентът Георги Първанов в Ямбол.

„Няма да оставя нито един ход, нито едно действие на Борисов без коментар и без алтернативно предложение, защото за мен е много важно не просто да се критикува, а да има насрещно предложение. Нещо, което да е работещо, което да дава много перспективи”. Коментарът ми дойде след въпрос дали би надделял в сблъсъка с министър-председателя, ако бъде избран за председател на предстоящия конгрес на БСП.

Първанов обеща да даде всичко от себе си, но с условие: „Не искам да се бия в гърдите, да давам клетвени обещания”. Той допълни, че няма притеснения, тъй като десетте му го дини като президент са „на скенера”.

По темата той допълни, че изборът на нов председател на Столетницата трябва да бъде пряк - от всички редови членове на партията, а не от управляващите й органи. По думите му След конгреса може би трябва да се пристъпи към актуализиране на кадровата банка. Той се обяви и за отваряне на БСП към хората и срещу сегашното капсулиране на партията.

Първанов говори и за своя наследник Росен Плевнелиев, пред когото предизвикателствата предстояли. „Тепърва, когато тръгнат тежките закони, които той ще бъде изправен пред дилемата да решава, може би и под натиска на правителството. Тепърва, когато на вратата на президентството започнат да чукат протестиращите при липсата на социален диалог, на мен това много често ми се е случвало”, отбеляза Първанов. И пожела успех на наследника си в „една такава нелека ситуация”.