Предстоящите предсрочни избори най-вероятно ще са на 2 април. Това научи bTV от източници, близки до президентската администрация.

Според нашата информация, новият президент Румен Радев ще се закълне пред народните представители още на 19 януари, когато се очаква да изнесе и програмната си реч. Новият Изборен кодекс посочва, че това може да стане три дни преди изтичането на мандата на Росен Плевнелиев.

На 22 януари ще има официална церемония за предаването на щафетата в президентството на паметника на незнайния войн.

Очаква се след встъпването му в длъжност Румен Радев  до една седмица, да издаде указите за разпускане на парламента, назначаване на служебен кабинет и насрочване на нови избори. Датата, на която ще се случи това, вероятно ще е 30 януари.

Така ще има точно 60 дни до предстоящия вот на 2 април.

Ново правителство със стари имена

До тогава президентът трябва да има действащ служебен кабинет, както и екип от експерти, които да назначи за свои секретари.

Снимка: bTV

Най-спряганото име за служебен премиер е това на професор Огнян Герджиков. Засега той отказва коментар по темата.

За министър на финансите са спряга „вечният бюджетар” Кирил Ананиев, а за външен министър в конкуренция са имената на Гергана Паси и Любомир Кючуков.

Кой влиза в генералския екип?

Поредна порция имена се завъртя във връзка със сформирането на екипа на ген. Румен Радев.

За правосъден секретар се готви конституционалистът Емилия Друмева. За секретар по вътрешна политика - Александър Маринов.

Снимка: bTV

С медийните въпроси се очаква да се занимава журналистът Елена Йончева.