Два дни след вота вече е ясно къде ще се прелеят гласовете на основните участници в президентските избори. Разликата от около 4% след първия тур със сигурност значи едно – подкрепата от други политически сили ще се окаже решаваща за представянето и на двамата кандидати

За първия към момента Румен Радев гласовете си ще дадат само две партии - БСП и ДПС. БСП обаче се отнасят скептично и към тази подкрепа. „Не сме водили разговори с ДПС за първия тур, няма да водим за втория тур”, подчерта Корнелия Нинова.

След като остана втора в класирането, Цецка Цачева акумулира подкрепа от поне 4 места - ГЕРБ, ДОСТ, Реформаторите и - макар и с половин уста. от хората на Веселин Марешки. „Аз за генерал Радев няма как да гласувам, а дали изобщо ще гласувам - ще видим”, заяви бизнесменът.

Лютви Местан беше по-категоричен: „Подкрепяме Цачева, подкрепата ни не е поискана”.

Въпреки всеобщата активизация, има кандидати, партии и коалиции, които твърдо заявиха, че не подкрепят никого. Въпреки подкрепата на ДПС за Радев, Пламен Орешарски е категоричен, че двамата кандидати са еднакви. Сред въздържалите се са и Патриотичния фронт и „Движение 21”.

Нито смятам. че е почтено да се подкрепи сегашното положение, нито, че е почтено да се подкрепи олигархичното крило на БСП”, обясни Татяна Дончева.

АБВ пък обявиха, че ще решат за подкрепата си на втори тур след вътрешно допитване.

На този фон, от ГЕРБ демонстрираха самокритичност. „Имаме основание да чуем гласа на гражданите, който показа че има недоволство и то се изрази в подкрепата за генерал Радев. очевидно това е протестен вот към управляващото мнозинство”, посочи Румяна Бъчварова.