България се пребори в голяма конкуренция със Сърбия и Румъния за това ДEA да отвори офиса си в София. Стабилността и успехите, които има България в борбата с наркотиците, даде приоритет на столицата за регионалното бюро на американската служба за противодействие на наркотрафика. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод на новия офис на ДЕА, открит във вторник от вътрешния министър Цветан Цветанов, американския посланик Джеймс Уорлик и директора на американската служба Мишел Лионхарт.

„С моите колеги от САЩ сме работили по много операции. Сега имаме доверие и опит да работим в целия регион, защото трансграничната престъпност е пряко свързана с дистрибуцията на дрога. Все още се дава за пример по света успешната операция „Лунна светлина”, за която съдействахме и ние”, допълни Борисов на среща с Лионхарт преди заседанието на Министерски съвет.

В операция "Лунна светлина" през август 2003 година в боливийския град Санта Крус бяха задържани 5 тона кокаин. Два от тях е трябвало да пристигнат в Испания, а другите три - във Варна.

Борисов и Лионхарт прогнозираха засилено сътрудничеството на българските служби с офисите на ФБР в борбата и срещу контрабандата на цигари и на фалшиви пари. Директорът на ДЕА посочи, че САЩ виждат доброто лидерство и партньорство в лицето на българските служби и затова са избрали именно София за новия си регионален офис.