Депутатите от правната комисия не приеха да обсъдят резултатите от референдума. С 6 гласа "за" и 11 "против" народните представители отхвърлиха внесеното от ГЕРБ проекторешение.

От "Атака", "БСП лява България", ДПС и Реформаторския блок посочиха, че преди да бъде обсъдено такова проекторешение трябва да се изчака произнасянето на Върховния административен съд дали референдумът има задължителен характер. Освен това според депутати от опозицията разглеждането на проекторешението е закъсняло, защото предложените срокове в него са изтекли и първо трябва да бъдат актуализирани.

Проекторешението ще бъде включено в седмичната програма на Народното събрание като точка първа утре, съобщи председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Затова според него е трябвало ресорната комисия да излезе с доклад.

Предложението на ГЕРБ е 43-тото Народно събрание да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, задължителното гласуване и намаляването на субсидията за партиите на 1 лев за действителен глас.