Правителството одобри допълнителни разходи от 4.35 млн. лв. за насърчаване на иновационната дейност на малките и средните компании.

Парите ще бъдат разпределени чрез бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката.

Ще се плати членският внос на България в Европейската космическа асоциация (ЕКА), ще се финансира създаването на Акселератор България в Силициевата долина, Калифорния. Предвидени са средства и за проектите "Финансова схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятията – ваучерна схема" и "Техностарт – насърчаване на иновационната активност на младите хора в България".

Присъединяването на България към Европейската космическа асоциация ще осигури достъп на българските предприятия и научни организации до пазара на космически дейности, информира правителствената пресслужба.

Проектът "Финансова схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятията – ваучерна схема" е насочен към предоставяне на технологични знания от висши училища и научни организации към микро, малки и средни предприятия за решаване на проблеми от приложен характер чрез придобиване на знания, свързани с иновация на процеси, продукти и услуги.

Проектът "Accelerator Bulgaria in California" е фокусиран върху технологичното развитие на българските малки компании от информационните технологии, нанотехнологии и излизането на чуждестранни пазари.

Четвъртият проект – "Техностарт", цели създаване на иновативни студентски фирми.