Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи пред журналисти в парламента писмо, което адвокатите по арбитражното дело за АЕЦ „Белене” са изпратили до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„В писмото адвокатите много тревожно казват, че дори не става въпрос за правителството на Борисов, на Станишев или който и да било. От 5 август те молят за информация по делото. След един месец е делото за 1 млрд. евро”, посочи Борисов.

Според него Стойнев умишлено не предоставя информация на адвокатите, които защитават България в арбитража за АЕЦ "Белене" срещу руската "Атомстройекспорт" (АСЕ).

В ГЕРБ са получили писмото по пощата и смятат да го дадат на главния прокурор, за да го провери дали е истинско. Писмото е до министъра на икономиката от адвокатска кантора "Уайт енд Кейс" и е подписано от Кристофър Сепала.

„АСЕ” предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене", включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „АСЕ” й дължи.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов „това е проява на умисъл и от текста, който чувам с това писмо, ще сезирам и главния прокурор. Има само 1 месец и ако не се отговори на тези неща, България ще бъде задължена с 1 млрд. евро”. „Този арбитраж със сигурност ще бъде спечелен от България, те затова не дават данни”, коментира той.