Областният управител на София Веселин Пенев по свое усмотрение еднолично е прекратил собствеността върху земята в центъра на София, станала известна като „Царските конюшни”. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова във връзка със скандала около апетитния терен, продаден за 90 лв. на квадратен метър.

По-рано ГЕРБ поискаха Пенев да напусне поста си, а БСП настояха за оттеглянето и на вицепремиера Румяна Бъчварова, тъй като тя, според левицата, е знаела за плановете за продажба.

„От МРРБ изрично сме казали, че въпреки че това е в компетенциите на областния управител, за тази земя се водят съдебни дела – висящи, и не е целесъобразно в тази ситуация да извършва прекратяване на собствеността. Въпреки всичко той не се съобразява с това и извършва и сключва договора за прекратяване на собствеността и я предоставя в частни ръце”, каза още Павлова.

Тя уточни, че сградите на няколко ведомства остават държавна собственост, а земята е тази, с която Пенев се е разпоредил.

Румяна Бъчварова заяви, че МВР няма становище, защото имотите на министерството на въпросния терен през 2000 г. са обявени за такива с отпаднала необходимост. Оттогава досега не е издаден акт, който да удостоверява собствеността на тези имоти, за да може да се прехвърлят или да се разпорежда МВР с тях.

„Такива писма са отправени неколкократно до областните управители и са оставяни без отговор. С моя подпис – това, което размахват от БСП е искане към областния управител да актува тези имоти, за да може да решим как да се разпореждаме с тях”, обясни Бъчварова във връзка с документите, които по-рано днес социалистите показаха.